От Българската национална асоциация “Активни потребители” представиха четвъртото си поред изследване на качеството на кравето сирене у нас.
Данните от разгледаните общо 36 марки показват, че при едва 8 от тях не са били открити никакви отклонения от нормите. От друга страна при 6 от брандовете е било отчетено използването на немлечни мазнини, най-често палмово масло.
Според данните на „Активни потребители” марките краве сирене с най-добро качество са: “Верея” (ОМК-Пловдив); Billa (“Билла България”); “Пършевица” (“Зоров-91”, Враца); Frezco (“ЛодисИнвест”, клон Пазарджик); Lacrima (“ЛодисИнвест”, клон Пазарджик); LB Bulgaricum (“Ел Би Булгарикум”, Видин); Насипно “Маджаров” (“Димитър Маджаров-2”) и Насипно “Карловско” (“Ем Джей Дериз”).
Най-големите нарушители пък са: Насипно “Дъга” (“Ипекс Груп”); Насипно “Здравец” (“Сибила 2000”); Насипно “Старопланинско” (“Сирма Приста”); Насипно “Тракия” (“Лъки 2003”); Насипно СВА (“СВА-КОМЕ”) и Насипно “Женски пазар” (неидентифициран производител).
От асоциацията посочват, че при повече от половината продукти е било нарушено правилото за пълно етикиране, както и изискването по Български държавен стандарт за степен на зрялост на сиренето. При 19 от изследваните марки е било установено високо съдържание на вода – над 59%.