Бум на отровни миди се чака по морето до броени дни. Заради високите летни температури хиляди нашенци се отправиха към брега още този уикенд, за да открият сезона и да се отдадат на гуляй с морски дарове, но в много от ресторантите дебне сериозна опасност. Мидите, които не са извадени от специални ферми, може да докарат човек дори до опасност за живота в болница, алармират лекарите.Всяка година стотици минават през чревните отделения със сериозни оплаквания, като висока температура, диария, повръщане и стигат до обезводняване заради консумация на замърсени мекотели. Мидите са известни като тежка храна, както и като чистители на морето, които съдържат в себе си всевъзможни отпадъчни продукти, пише столичен всекидневник.
Когато се ловят рано сутрин в чистите води или край незамърсени вълноломи, рискът при поглъщането им дори сурови е минимален. Но масово още в началото на сезона е започнало гмуркането в изключително мръсни места, където се изливат фекални води от близките хотели и кръчми, както и други опасни за здравето елементи.
Съветът на медиците е не просто да се внимава в кои кръчми се ядат мекотелите, но и да се пита откъде са докарани. Факт е, че мидите от фермите нямат специфичния морски дъх и по-скоро са безвкусни, отколкото дразнещи, но пък за сметка на това са предпочитани от онези, които не понасят тежкия послевкус. Те обаче се проверяват многократно и затова консумацията им е напълно безопасна.
Огромните, „уловени тази сутрин”, както често келнерите уверяват, обаче крият големия риск. Обикновено точно те са били хванати от рибари и гмуркачи от местата, където не са изградени пречиствателни станции и цялата мръсотия на курортите се е изляла на брега, а оттам – в открито море.
Рискови са местата особено по Южното Черноморие, където все още продължава замърсяването. Често от такива заливи се ловят миди, които после пътуват чак до Дуранкулак заради по-ниската им цена и се търгуват в местните кръчми. Обратно, по цената от фермите, която понякога е почти двойна, може да се познае и кои натурални мекотели или гарнирани с ориз стават за ядене, без да доведат до системи в местната токсикология.