Изцяло нови правила за храненето в училищата и детските градини готви държавата, разказва репортерът Георги Георгиев в рубриката си в сутрешния блок на Нова телевизия.
Преди дни официално беше забранена продажбата на напитките с добавена захар в училищата в Европа.
Мярката дойде от самите производители – заради влошеното здраве на децата в ЕС. Едно от всеки три деца в ЕС е с наднормено тегло или затлъстяване, а половината деца имат кариеси и други проблеми със зъбите.
У нас над 220 000 са българчета с килограми над нормата. В училищните бюфети задължително трябва да се продават – сандвичи, тестени закуски с млечна или зеленчукова плънка, млека, сезонни плодове и зеленчуци, както и натурални сокове и бутилирани води. А в менюто на училищния стол най-малко два пъти седмично трябва да има пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, риба – веднъж седмично и да се готви почти без сол.
Абсолютно забранени за децата са пържените храни, чипсове и снаксове, захарни и шоколадови изделия – без шоколад, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар, супи, бульони и енергийни напитки.
До края на годината обаче правилата за приготвяне и продажба на храните за най-малките стават по-строги.
novini.bg