Българин е главен готвач в ресторант номер едно за 2017 г. според един от най-реномираните сайтове за пътувания и кулинария . Филип Захариев живее и работи на остров Шпицберген, наричан още дивият запад на Арктика, където 6 месеца в годината е пълен мрак, а през останалото време слънцето никога не залязва.
Филип се увлича от готварство още от малък. След гимназията записва курс и започва първите си стъпки в кухнята в ресторант във Видин.
„Дълъг път беше. Намериха ми работа в хубав ресторант в София. Оттам, от Видин до София, в София изкарах още 3-4 години на работа и така се получи, че заминах за Италия с един готвач, с който работех в София”, разказва Захариев пред bTV. След това работи в Русия и Финландия. През 2015 г. идва и предложението да стане главен готвач в Свалбард.
Филип винаги успява да угоди и на най-взискателните клиенти на заведението. Наскоро готви дори за кралското семейство на Норвегия. Но най-голям успех има, когато заедно с негов приятел готвач решават да направят тематична вечеря, посветена на българската кухня.
„За мен най-добрият български готвач в момента Георги Бойковски. С него направихме една поп ъп вечеря в Саутбарт. Цялото меню беше типично българско, концепцията се базираше на месо и мляко от тетевенска овца. Това е една малка овца, която се отглежда само в Тетевенския балкан и има само около 5-6 хиляди овце в цяла България. Имахме едно българско кебапче от тетевенска овца, което аз пекох на дървени въглища пред ресторанта, пред гостите. Включваше кебапчето, увито в листо от зелена салата, вътре с още зелена салата, таратор с карамелизирани орехи, млякото беше също от тетевенска овца”, разказва готвачът.
Освен готвенето другата му страст са пътешествията и писането. Избира дестинациите си така, че да посети някои от топ 50 на най-добрите ресторанти в света. Кулинарното си преживяване описва в своя собствена рубрика.
„Храната е мое хоби, страст ми е, но не мога да кажа, че е моят живот. Обичам си работата страшно много, нали хората са казали, когато обичаш работата си, нямаш нито един работен ден, и за мен готвенето и храната са хоби и работа”, казва Захариев.