В сезона на плодовете и зеленчуците – български или вносни са доматите, прасковите и дините, които ядем, проверява NOVA.
В наши оранжерии се произвеждат прекрасни български зеленчуци. И оттук потеглят към пазарите в страната. Производството им обаче става все по-трудно – и заради големите разходи, и заради някои неприятни климатични изненади, които доведоха до измръзвания и унищожаване на част от реколтата.
Така българският домат става все по-неконкурентоспособен на сергията и трайно се измества от гръцкия, турския или полския например.
Според производителите 80% от плодовете и зеленчуците на пазара са внос.
Според контролните органи вносът е по-малък – около 55-60%. И все пак голяма част от продукцията, която достига до трапезата ни идва от Гърция, Турция, Румъния, Албания, Полша и Македония. Според бранша – за последните 20 години производството на някои плодове и зеленчуци намалява 10 пъти.
Да погледнем и към борсите – гръцките плодове и зеленчуци са доста по-евтини.
И за пример – ако доматът на борсата струва средно – 1.30 лева, то вносният ще намерим за 1.40 лева, а родният – между 1.75 и 2.20 лева.
Владимир Иванов от Държавната комисия по стокови борси и тържища разказва, че нашата стока не е толкова лъскава колкото вносната, но е с много хубаво качество. Например българският домат е по-грозен, добър вкус, тънка кожа, а гръцкият – по-жилав и по-месест.
Българските дини пък били по-обли и по-малки, а вътре са по-светли, посочи още познавачът на пазарите.