Австралийски учени установиха, че витамин С може да контролира нивата на кръвната захар на болните от диабет тип 2, съобщи в. “Дейли мейл”, цитиран от БТА.
За целта са достатъчни две дози от по 500 мг витамин С след хранене, твърдят учените от университета “Дийкин” в Мелбърн. Те ограничават рязкото покачване на кръвната захар с 36 процента. Това означава, че болните прекарват почти три часа по-малко дневно в състояние на хипергликемия – прекалено висока захар.
Антиокисдантните свойства на витамин С противодействат и на високите нива на свободните радикали, характерни за хората с диабет, каза ръководителят на екипа Глен Уодли. Това помага и срещу съпътстващите диабета заболявания, като високо кръвно.
Витамин С може да е евтина и ефективна допълнителна терапия в антидиабетното лечение, допълниха учените.