Сингапурски учени телепортираха лимонада със система от сензори и електорди, като пренесоха киселия й вкус и вида й в авангарден експеримент, съобщи в. “Дейли мейл”.
Екипът от Националния университет на Сингапур използва сензори за цвят и киселинност, за да възпроизведе вкуса на напитката, който беше предаден дигитално в чаша с вода. Цветът беше възпроизведен със осветление.
Когато получателят пие от специалната чаша, езикът му усеща електрическите стимули, които симулират вкуса на напитката. Цвета възпроизвеждат светоизлъчващи диоди.
Учените са правили експерименти с 13 души, опитвали истинска и виртуална лимонада, без да знаят какво точно получават. Повечето доброволци казали, че истинската лимонада е по-кисела. Виртуалната лимонада обаче изглеждала по-кисела на външен вид заради цвета.
Технологията е в развойна фаза. Създателите й признават, че още не може да бъде изпратен дигитално “пълният вкусов профил на напитка”.
“Ако не можете да симулирате обоняние, истинският букет не може да бъде възпроизведен” – каза Амол Бхондекар от екипа. Той обаче заяви, че с колегите му вече разработват “истински виртуален коктейл, с миризма, вкус и цвят”.
Учените се надяват по този начин да дадат възможност на хората да пият напитки със захар, които са им забранени.