Традиционно преди Великден цената на агнешкото се вдига, въпреки, че все още няма активно търсене на агнешко месо. Във фермата килограм живо тегло може да се закупи за 4-5 лв, а дни преди празника цената достига до 6 лв. за килограм.
Едно агне от 10-25 кг. може да се купи за около 120-150 лв. В магазините обаче цената е три пъти по-висока започва от 11-12 лв. за килограм, като на места достига 16-17 лв, показва проверка на Нова тв.
През последната седмица най-евтино агнешко месо е предлагано в градовете Бургас (11,40 лв/кг), а най-скъпо – в Добри и Кюстендил (около 15 лв/кг).
Цената на агнешкото се надува от прекупвачи, които изкупуват месото от фермите и го препродават на търговци.
Очаква се и тази година пазарът да бъде залят от замразено агнешко месо от Нова Зеландия и Австралия. Специалистите съветват да се гледа внимателно преди да се купува. Месото може да се познае трудно по цената, но е важно да се гледа цвета и срока на годност.
По време на Великденските празници дежурни екипи на Комисия за защита на потребителите (КЗП) ще приемат сигнали, ще консултират потребителите и ще извършват проверки. Най-силен ще бъде контролът върху веригите за хранителни стоки.