Сезонът на лютениците и туршиите все още не е в разгара си, но бургазлии, особено по-възрастните, вече правят „маркетингово проучване“ – къде колко струват необходимите продукти и въртят калеми за сметка колко ще излезе приготвянето на лютеницата тази година.
И докато възрастните обикалят по пазара и в зеленчуковите магазини, водени от принципа „Око да види, ръка за пипне“, младите домакини активно разменят рецепти в социалната мрежа. Болшинството от последните търсят как се произвежда „мързелива лютеница“, където всичко се буха в тавата и се пече във фурната.
Заради непрекъснатите валежи и отчасти удавената родна реколта, най-вероятно любимата бабина лютеница ще е доста солена, смятат зеленчукопроизводители. Цените на необходимите зеленчуци тази есен се очаква да са по-високи, в сравнение с миналата година. Дори се предполага, че домашната лютеница може да е и по-скъпа и от купешката.
Според системата за агропазарна икономика последната седмица и доматите, и зелените пиперки имат завишение от 2%. Така техните цени варират за червения плод от 1 до 2.60 лева, със средна цена 1.72 лева. И за зелените пиперки от 0.90 до 2.50 лева, средно 1.64 лева. За разлика от тях цената на морковите е спаднала също с 2% и варира от 0.99 до 1.80 лева. На частната зеленчукова борса в Бургас вчера цената на червените пиперки, които са за предпочитане при приготвянето на бабиния деликатес, бе с тенденция на спад. Те струваха от 1.10 до 1.80 лева, патладжанът се харчеше от 0.80 до 1.00 лев.
Реалната цена на 500-грамов буркан с качествена нашенска лютеница възлиза на близо седем лева, казват производители. За справка фабричната лютеница едросмляна на една от известните марки за половин килограм в магазинната мрежа е 4.70 лева.
Оказва се, че почти толкова може да достигне стойността и на домашната, варена на печка, или в казан навън, а защо не и кухнята на апартамента. Освен чушките, доматите, патладжанът, морковите, олиото, солта и захарта, обаче в сметките трябва да се калкулират и тока и водата.
В началото на август бе забелязано леко понижение на средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио за страната спрямо предходната седмица и същевременно покачване на тази на дребно в големите супермаркети, сочи справката от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България. Средната цена на едро за страната бе 1,95 лв./литър, с 0,5% под нивото от предходната седмица. За сметка на това, цените на дребно на олиото в големите търговски вериги са в интервала от 2,24 лв./литър до 2,69 лв./литър. Така средната за страната цена на дребно на слънчогледовото олио в големите супермаркети нараства с 1,7% на седмична база, до 2,39 лв./литър. В другите търговски обекти се запазва на ниво от 2,37 лв./литър. Цената на захарта, която също се слага в лютеницата, макар и в по-малко количество, гравитира около единия лев, до 1.20 лева. Оцетът – най-обикновен струва около 1.50 лева.
Изводът се налага от само себе си: домашно приготвената лютеница, ако не е със зеленчуци от градината, а за всяко нещо се отиде до пазара или зеленчуковия магазин, може да излезе дори по-скъпо от купената.
Въпреки това все още има хора, които ритуално въртят големите лъжици и търпеливо свещенодействат в градски условия над тайни рецепти, запазени от баби и прабаби. Доказва го първо фактът, че се засили търсенето на българския феномен – наречен чушкопек. И второ – все по-агресивният аромат на печен пипер из кварталите на Бургас, който доминира над този, доказващ, че сме морски град.
„Приготвянето на лютеница отнема много време и енергия, но си носи и своето очарование“, категорично в полза на домашния продукт се изказа пенсионерка, помъкнала от пазарчето на „Зорница“ пет кила червени чушки. По думите й домашният продукт е в пъти по-вкусен от купешкия, „защото няма Е-та“ и „знаеш какво има вътре в буркана“.
Черноморски фар