Морето на Ахтопол буквално завря от едри паламуди – туруци. Средно един екземпляр е три кила. В замяна на това нормалния паламуд го няма. за сравнение, той тежи килограм, пише “Труд”.
Старите рибари в Ахтопол разказват, че такова чудо не помнят. Хващали са по един-два екземпляра на сезон. А сега е истинско нашествие. Кило турук върви по 25 лева килограма, преди две седмици цената бе по- висока-30 лева. Толкова в момента се харчи леферът. От него също има много.
Въпреки гигантите-туруци, рибарите си тъгуват за обикновения паламуд. Засега обаче пасажи няма.
“Не губим надежда. Да не забравяме, че предстои Никулден – на 6 декември. После на 19-ти декември, честваме Свети Николай по стар стил. Така, че има време. Може пък да се появи”, утешават се морските вълци, насядали в култовата кръчма “Морски сговор” на рибарското селище Ченгене скеле. При тях засега няма ни паламуд, ни гигантски паламуд – турук.
Туруците в Ахтопол са истинска сензация. Купувачи са насядали на кея и чакат лодките за излязат. Купуват го, въпреки че гигантите излизат солено. Една трикилограмова риба е… 75 лева.
Сред желаещите да се сдобият с туруци са предимно ресторантьори. Идват Никулденските празници и всички ще питат за паламуд. Скъп- не скъп, гигантът също е паламуд, вкусен става особено на скара и даже е по- сочен от по – дребния, коментират най- опитните сред тях.
Каквото остане и не продадат, рибарите си го замразяват във фризерите, за да не останат без никакъв улов тази есен. Много от тях смятат да го солят, тъй като солената риба също ще е кът и ще се продава прескъпо по Никулден.
Според морските вълци, тази година туруците ще изместят шарана на трапезата за празника. Деликатес са, а и са много хората, които досега не са опитвали турук, така че е време да го сефтосат, смятат те. Приготвянето му е малко по- трудоемко, заради размера, но става също като на малкия паламуд- освен на скара с лимон, вкусен е и плакия с домати.