След двегодишно прекъсване празникът на сланината и греяната ракия отново събра хиляди гости от цялата страна в град Априлци.
Гостите на празника опитаха домашно приготвени балканджийска сланинка и греяна ракия.
Семейство Иванови сами си ги произвеждат.
“Отглеждаме си прасенца и събираме плодовете от нашата градина и си варим ракията сами. С домашна храна храним прасето и го огглеждаме и се приготвя в домашни условия сланината. Няма никакви добавки, храната е хубава. От самия климат тук става по-хубава сланина. Колкото е по-топъл климатът почти не може да стане сланина”, разказват те пред БНР.
Една от атракциите на празника беше “бабината гозба”, която се приготвяше в голям казан, за да има за всички.
Един от майсторите готвачи е Иван Краевски: “Бабината гозба се приготвя с 30 кг кромид лук, 30 кг праз лук, 30 кг сланина и 500 яйца. Това е типичното ястие за Априлци”.
Организаторите бяха подготвили и конкурси за най-добра сланина, мезета и ястия със сланина, забавления.
Настроение за гостите създадоха и изтъкнати народни изпълнители.
Празникът продължава и утре.