събота, ноември 23, 2024

Пържолите са полезни за вашето здраве!

Date:

Сподели новината.

Едно актуално изследване подсказва, че пълното изключване на червеното месо от хранителния режим не е непременно най-здравословния вариант. Факт е, че според многобройни изследвания прекомерната консумация на червено месо увеличава риска от ракови и сърдечни заболявания. 

В резултат, през последните десетилетия „червеното месо” бе обявено за един от най-големите врагове на човешкото здраве, редом с тютюна, алкохола и наркотиците. През последните години обаче напредъкът на науката започна да очертава една доста по-умерена и нюансирана картина. Мнозина диетолози отбелязват, че всъщност има много видове „червени меса” като техния ефект върху здравето е в силна зависимост от тяхната обработка и от съдържанието на мазнини.

Според едно актуално проучване на американски учени от Университета на Пенсилвания, умерената всекидневна консумация на крехко (т.е. нетлъсто) червено месо всъщност носи значителни ползи за здравето. Резултатите от изследването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition сочат, че наситените мазнини в крехкото телешко намаляват количеството на „лошия холестерол” LDL, който е фактор за развитието на сърдечни заболявания. Основният „виновник” за този позитивен ефект е стеариновата киселина – наситена мастна киселина, съдържаща се в червените меса, смятат изследователите.
obekti.bg

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Опасни детски играчки са изтеглени от пазара в ЕС

Маска на клоун за Halloween е забранена за продажба...

“Фондацията”: Стана пред очите ни, за секунда! Благодаря, Кирчо! Чакай ни!

С емоционално съобщение от "Фондацията" се сбогуваха с Кирил...

МВР проучва схеми за купуване на гласове чрез фирми за бързи кредити

МВР проучва една от новите схеми за купуване и...

Автомобил удари тир в самоубийствена маневра край Добрич

Млада жена загина след катастрофа в Добрич, предаде БТА, позовавайки...