Монасите от манастира “Благовещение” зареждат зимата инкубатори с пъстърва сивен в развъдника си в кюстендилското с. Горно Уйно, каза йеромонах Висарион, който следи и ръководи за технологията. Всичко се прави на ръка, а малките рибки ще бъдат пуснати във водоем до една година с благословията на рибовъдите в расо. Засега е в бебешки условия. Монасите сами добиват, доят на ръка хайвера, което става бавно и прецизно, оплождат го и след това го залагат в инкубаторите – специалин дървени “калъпи”. Специализирали са се в развъждането на пъстървата сивен, която се отглежда при по-ниски температури и е гарантирано екологично чиста, без ГМО, казва йеромонах Висарион. Засега рибките са колкото “косъмчета”, но вече се прави първото им захранване, отбеляза той.
През цялата година монасите от “Благовещение” предлагат пъстърва собствено производство за продан – по 10 лева за килограм, 12 леза за кг. чистената риба. След развъждането и от инкубатора, изхранването и в езерото при Горно Уйно, до ваденето и и чистенето и опаковането и за продан всичко правят сами и на ръка – гарантирано чиста, казват братятя.