Това е доста често срещан факт, според който медът е единствената храна, която не се разваля. Но наистина ли е така? Намерихме отговори на сайта на iskamdaznam.com
Вечен ли е медът?
В някои случаи – да. Медът има неопределен срок на годност. Свойствата на преработения мед са това, което го пази от микробите и други неща, които биха могли да го развалят или замърсят. Стига тези свойства да не са изменени, преработеният мед може да издържи неопределено дълго време. Суровият мед обаче (този в кошерите на пчелите) не е пречистен. Това означава, че е податлив на замърсяване и разваляне, а годността му е около година.
Медът е единствената храна, която се създава с единствената цел да бъде съхранявана. Понеже пчелите имат нужда от храна през зимата, когато растенията не цъфтят, еволюцията ги е научила да създават храна, която не се разваля след няколко месеца. Те обаче малко са прекалили и са създали храна, която има потенциала да издържи стотици години. Няма друга такава храна.
Защо медът е вечен?
Освен че има много ниско pH, медът почти не съдържа вода и е тъпкан със захари. Това отблъсква бактериите, които иначе биха превърнали меда в свой дом. Всяка бактерия, която се озове в меда ще загине, защото осмозата ще лиши клетките й от вода.
Високото съдържание на захар и липсата на вода правят меда хипертоничен разтвор, докато бактериите и другите живи организми са хипотонични. Когато комбинирате двете, те се изравняват – това е процесът, който наричаме осмоза. Понеже медът е много повече от бактериите, те губят битката и не успяват да запазят водата си.
Медът единствената храна, която не се разваля ли е?
Не, не е. Захарта, която държите в кухнята си също не се разваля, стига да е суха. Всъщност, захарта е толкова добра в убиването на бактерии, че в миналото се е използвала при третирането на рани. Медът си има свои антибактериални свойства и също може да се използва при рани и порязвания.
Меласата и другите гъсти, захарни сиропи също имат неопределен срок на годност, стига да са преработени правилно. Много масла също нямат срок на годност, както и синапеното семе (произвежда няколко антимикробни вещества) и царевичното нишесте (стига да се държи на сухо). И много консервирани храни издържат неопределено дълго, но макар да не се развалят, те губят хранителната си стойност и вкусовите си качества след време.
Несъвършенства
Медът има потенциала да издържи вечно, но всяко несъвършенство при преработката му ще доведе до неговото разваляне. Макар медът да убива повечето неща доста ефективно, има микроорганизми, които са се адаптирали към високото съдържание на захар и са изградили защитни механизми срещу осмозата. Те могат да развалят меда при наличието на несъвършенства в него.
Ако захарта в меда ферментира, започва образуването на малки количества алкохол и въглероден диоксид. Случи ли се това, медът става по-гостоприемна среда за тези редки микроорганизми. Те не са опасни за хората със здрава имунна система, но могат да предизвикат инфекции при онези с отслабена. Най-големият проблем обаче е, че могат да развалят храната, а не толкова, че са опасни за здравето.