събота, ноември 23, 2024

Мусака с кайма и картофи, без пържене.

Date:

Сподели новината.

.

Необходими продукти:

  • 500г. кайма
  • 500г. картофи
  • 1~2 глави лук
  • 200250г. домати
  • 1 ч.л. доматено пюре
  • 1 бр. морков, стръкче (или парче) целина – по желание
  • 1~2 с.л. олио
  • подправки по избор

За заливката:

  • 1 пълна с.л. препечено брашно
  • 3~4 с.л. кисело мляко и 3-4 с.л. прясно мляко
  • 1~2 бр. яйца
  • щипка сол

Начин на приготвяне:

  • – За заливката разбивам с телена бъркалка киселото и прясното мляко. Може да се ползва само кисело мляко или само прясно. Прибавям щипка сол, препеченото брашно и яйцето. Разбивам отново, за да стане гладка смес.
  • – Каймата размесвам с малко студена вода, за да не стане на гранули.
  • – Прибавям ситно нарязания лук, рендосания на ситно ренде морков и целина (те са по желание), доматеното пюре, настърганите домати и подправки по желание и на вкус. Обикновено слагам по щипка риган, мащерка, чубрица, но може черен пипер, индийско орехче, или кимион – който каквото обича.
  • – Смесвам добре, за да се овкуси добре каймата и прибавям нарязаните на кубчета картофи. Прибавям гореща вода, сол и прехвърлям сместа в тавичка. Отгоре поръсвам с малко олио, в зависимост от това доколко мазнина има в каймата.
  • – Пека първоначално в силна фурна и като започне течността да ври и мусаката да се зачервява, намалявам на 180С градуса. Когато вече е готова, заливам със заливката и връщам отново тавичката във фурната за десетина минути, за да се сгъсти и запече заливката.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на лакомниците! 9 храни, които можем да похапваме късно вечер

Много хора имат навика да хапват стабилно на вечеря,...

Къде правят най-добрата храна в Стара Загора

Стара Загора все търсим нещо, понякога търсим забележителности, друг...