.
Необходими продукти:
- 500г. кайма
- 500г. картофи
- 1~2 глави лук
- 200–250г. домати
- 1 ч.л. доматено пюре
- 1 бр. морков, стръкче (или парче) целина – по желание
- 1~2 с.л. олио
- подправки по избор
За заливката:
- 1 пълна с.л. препечено брашно
- 3~4 с.л. кисело мляко и 3-4 с.л. прясно мляко
- 1~2 бр. яйца
- щипка сол
Начин на приготвяне:
- – За заливката разбивам с телена бъркалка киселото и прясното мляко. Може да се ползва само кисело мляко или само прясно. Прибавям щипка сол, препеченото брашно и яйцето. Разбивам отново, за да стане гладка смес.
- – Каймата размесвам с малко студена вода, за да не стане на гранули.
- – Прибавям ситно нарязания лук, рендосания на ситно ренде морков и целина (те са по желание), доматеното пюре, настърганите домати и подправки по желание и на вкус. Обикновено слагам по щипка риган, мащерка, чубрица, но може черен пипер, индийско орехче, или кимион – който каквото обича.
- – Смесвам добре, за да се овкуси добре каймата и прибавям нарязаните на кубчета картофи. Прибавям гореща вода, сол и прехвърлям сместа в тавичка. Отгоре поръсвам с малко олио, в зависимост от това доколко мазнина има в каймата.
- – Пека първоначално в силна фурна и като започне течността да ври и мусаката да се зачервява, намалявам на 180С градуса. Когато вече е готова, заливам със заливката и връщам отново тавичката във фурната за десетина минути, за да се сгъсти и запече заливката.