Българските производители са изнесли 921.5 хил. килограма агнешко, докато вносът е около 185 хил. кг, показват данните на НСИ за 2016 г. Така България се оказва нетен износител на агнешко месо, а разликата е 5 пъти в полза на експорта.
Страните, които са купували най-много българското производство са Хърватия (599.6 хил. кг), Италия (230.3 хил. кг) и Йордания (36 хил. кг). Най-много агнешко е било внесено от Испания (76.7 хил. кг). Следва Македония (63.2 хил. кг) и Гърция (26,1 хил. кг).
При яйцата за 2016 г. са произведени 1 316 872 бройки. Отново страната ни е изнесла по-голямо количество – 175,8 хил. броя, докато вносът е 90,1 хил. бр. Гърция е най-големият купувач със 104 448 броя. Следва Австрия – 22 228, и Белгия 19 703 бр. Най-много яйца сме внесли от Румъния – 46 590 бр. Втора се нарежда Полша – 41 035, а след това Германия – 1370 бр.
През 2016 г. средно на лице от домакинство се пада по 1.1 кг агнешко и ярешко месо и 140 бр. яйца. Българското домакинство е купувало 2.2 кг агнешко и ярешко месо при средна цена 11.67 лв., както и 254 бр. яйца за 0.21 лева.