Консумацията на йогурт и други млечни продукти е свързана с по-здравословни
[sociallocker]
навици за хранене и по-добър кардиометаболитен профил, съобщи Медикъл дейли, позовавайки се на американски изследователи.
Учените от университета на Мейн изследваха връзката между консумацията на млечни продукти, начина на хранене, и физиологични показатели – индекс на телесна маса, обиколка на талията, кръвно налягане, кръвна захар, холестерол, както и навици като тютюнопушене и спорт. Те установиха, че млечните продукти, включително и йогуртът, се отразяват добре на много от тези показатели, предава БТА.
Редовната консумация на йогурт е свързана с общо по-здравословно хранене. Хора, които по-често го хапват, включват и повече плодове, зеленчуци, ядки и риба в ежедневното си меню, като в същото време ограничават подсладените безалкохолни, сладките и алкохола. Тези участници са били с по-ниска кръвна захар и по-малка обиколка на талията. Те също пушели по-малко и се движели повече.
[/sociallocker]