Тази пролет черешовата кампания в Кюстендил закъснява с повече от седмица. Черешата има свойство да компенсира изоставането си. Това каза Димитър Сотиров, зам.-директор на Института по земеделие, съобщава Nova News.
Той изтъкна, че времето е неблагоприятно още от месец април, май, юни – всеки ден вали дъжд, няма достатъчно слънце, което ще се отрази и на вкуса на плодовете.
“Освен че закъснява узряването на черешата, тя няма да може да натрупа необходимите захари и киселини. Голяма част от цветовете – на места над 50% от плодовете, не са опрашени и дървото ги изхвърля.
Проблемите с реализирането на черешовата реколта са от години. Производителите ще изпитат трудности от реализирането на своя черешов плод.
Средният берач обира 50-60-80 кг на ден. За да покрие производствените разходи, производителят трябва да ги продава над 3 лева”, допълни Димитър Сотиров.