.
Продукти:
- 500г. кайма
- 100мл. олио
- 150г. домати
- 100г. кромид лук
- 100г. моркови
- 100г. целина
- 80г. ориз
- 50г. магданоз
- 2г. черен пипер
- 40г. брашно
- 300г. кисело мляко
- 2 яйца
- 30мл. оцет
- 30г. сол
Приготвяне:
- Към каймата се прибавят по 1/3 от ориза (полусварен), дребно нарязаният лук, смленият черен пипер, ситно нарязаният магданоз и 1 белтък.
- Сместа се омесва добре и от нея се оформят малки кюфтенца.
- Пускат се във врящ бульон.
- Останалата част от лука, нарязан на дребно, настърганите моркови и целина и дребно нарязаните дръжки от магданоз се задушават в мазнината.
- Към супата с топчета се прибавят задушените зеленчуци.
- След 20-30 минути се слагат останалият ориз (суров) и дребно нарязаните домати.
- Готовата класическа супа топчета се застройва с варена застройка от млякото, брашното и яйцата.
- Овкусява се и се поръсва с дребно нарязания магданоз и смления черен пипер.
- При поднасянето във всяка порция се слагат по 50 г сварени кюфтенца.