Интересът на англичаните към крафт бирата нараства с бързи темпове, показват данните от доклад на консултантската фирма UHY Hacker Young. През 2016 г. в Англия са отворени повече от 300 занаятчийски пивоварни, което се равнява на 18% годишен ръст. Ако пък се погледне статистиката за пет години назад, тогава се вижда нарастване от 64%.
Причината за големия интерес е нарастващото търсене на качествена бира в английските пъбове и супермаркети, което пък дава шанс на хората, които искат да се занимават с пивоварство, да отворят собствени занаятчийски бирарии. Те залагат основно на различни съставки и вкус, които трудно се намират на масовия пазар – от безглутенова до направена от забравен стар хляб бира.
„Наблюдава се бум при независимите занаятчийски пивоварни през последните години в Англия, което доведе до предлагане на различни стилове бира и съответно удовлетворяване на вкусовете на консуматора“, смята Нийл Уокър от Асоциацията на независимите пивовари (Siba).
Нарастващата тенденция продължава и през тази година, като за първи път от 1930 г. бирариите на територията на Англия достигат 2000.
Малките занаятчийници могат да се възползват и от по-ниските данъци, въведени през 2002 г. от тогавашния министър-председател Гордън Браун. Те плащат с около 50% по-малко от по-големите конкурентни фирми.
Според Мари Браун, собственик на първата бирария за безглутенова бира на Острова, бизнесът се намира в удобна ниша между бума на крафт пивоварните и непрекъснатото търсене на безглутенови продукти.
Една от интересните бири, която се прави от лондонска пивоварна, е от забравен хляб, което е част от кампания за редуциране на отпадъчната храна. Компанията съобщава, че използва хляб с изтекъл срок от пекарни, както и неупотребени корички от производители на сандвичи. Печалбата им отива за благотворителност.