събота, ноември 23, 2024

Вижте този стек за 100 долара

Date:

Сподели новината.

Чували ли сте за “кобе бийф”, от което се прави най-скъпият стек в света? Цените в ресторантите (100-тина щатски долара за една порция) далеч не са толкова преувеличени, колкото си мислим, стане ли въпрос за истински стек.

Въпросното говеждо ни отнася в Япония, където се отглежда селектираната порода Wagyu, информира кулинар.бг.

Около отглеждането на добитъка има много мистицизъм, но всъщност никой не може с точност да отговори, защо това месо е най-вкусно. Правени са редица опити от животновъди за “адаптиране” на отглеждането в други страни, но резултатът никога не е съвсем същият. Въпреки че и в България може да откриете добро кобе.

 

Какво го отличава от останалите? Породата Wagyu е генетично предразположена към образуване на интензивна мраморираност (или прошареност), едно от най-важните качества на хубавото месо. Освен това, тя е съставена предимно от мононенаситени мазнини.  Не настръхвайте, всъщност вкусният стек трябва да е доста сочен. Много готвачи дори биха прибавили “тлъстичко”, ако стекът е прекалено сух. Е, с червеното месо не бива да се прекалява, колкото и качествено да е.

И накрая да отбележим, че, за разлика от рибата, която се консумира прясна, за телешкото и говеждото е важно т.нар. “узряване” , което се случва до 30-тина дни. Съвсем прясното месо е доста жилаво.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на лакомниците! 9 храни, които можем да похапваме късно вечер

Много хора имат навика да хапват стабилно на вечеря,...

Къде правят най-добрата храна в Стара Загора

Стара Загора все търсим нещо, понякога търсим забележителности, друг...