събота, октомври 26, 2024

75 инфекции и един починал в САЩ след консумация на бургери от Макдоналдс

Date:

Сподели новината.

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) съобщи за увеличаване на случаите на заразени с бактерията Ешерихия коли (E. Coli), свързани с консумацията на Quarter Pounder бургери в Макдоналдс, предава “Ройтерс”.

Броят на заболелите достигна 75 души, като 22 от тях са хоспитализирани. От тези случаи двама пациенти са развили хемолитично-уремичен синдром — опасно състояние, което може да доведе до бъбречна недостатъчност. Един човек е починал в резултат на заразата.

Опасността от E. coli: Щамът E. coli O157 е изключително опасен, особено за уязвими групи като деца, възрастни хора и хора с отслабена имунна система. Бактерията може да причини сериозни стомашно-чревни инфекции, водещи до дехидратация и в тежки случаи — до бъбречна недостатъчност. E. coli попада в храната основно чрез замърсяване при обработката и транспортирането на съставки.

След провеждане на разследване от FDA и Макдоналдс, се установи, че източникът на заразата са нарязани жълти лучени кръгчета, използвани в приготвянето на бургерите. Тези лучени кръгчета са доставени от Taylor Farms, която обслужва три разпределителни центъра в различни щати. Макдоналдс незабавно спря доставките на лук от засегнатото съоръжение в Колорадо и изтегли засегнатите продукти от около 900 ресторанта в щатите Колорадо, Канзас, Уайоминг и други части на региона.

Министерството на земеделието на САЩ (USDA) съобщи, че все още се провеждат тестове на говеждото месо, използвано в бургерите, за да се изключи възможността и то да е източник на замърсяване. Случаи на заразени са докладвани в щати като Колорадо (26 инфекции), Канзас, Юта, Уайоминг, Айова и Мичиган.

В отговор на тази криза, и други големи вериги като “Тако Бел” и “Бъргър Кинг” също изтеглиха лучени продукти от менюто си. Макдоналдс изрази съжаление за инцидента и отбеляза, че поради предприетите мерки, рискът за общественото здраве остава нисък.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

51-то Народно събрание: От 7 до 9 парламентарни групи

От 7 до 9 политически формации влизат в 51-то Народно...

Изграждат нов голям завод в Стара Загора

"Индустриална зона Загоре" АД сключи предварителен договор с нов...

Брутално зверство край Сливен с 88-г. пенсионирана учителка потресе България

За 250 лева възрастна жена беше нападната в дома...

Драма край Свиленград! Два трупа в камион

47 крави шест дни стоят между Турция и България,...