петък, октомври 18, 2024

Язовир Камчия пресъхва! Тече подготовка за воден режим

Date:

Сподели новината.

По инициатива на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е проведена среща с представители на водоснабдителните дружества в Бургас, Варна и Сливен заради притеснително състояние на язовир “Камчия” от началото на септември. Изискана е информация, включително план за разпределение на водните количества между трите дружества. Целта е да се обезпечи водоподаването през следващите месеци и да се разпределени оставащият в язовира ресурс, съобщиха от екоминистерстово.

Повторна среща е проведена на октомври 2024 г. с представители на МРРБ, “Български ВиК холдинг” EАД, ВиК – Бургас, ВИК – Варна и ВиК – Сливен. Отново е обсъден въпросът за осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване, включително от алтернативни водоизточници. Коментирана е и визия с мерки и срокове за включване на нови и рехабилитация на стари водоизточници и за намаляване на загубите по водопреносната мрежа, въпреки факта, че до момента не е била представена изисканата от предходната среща информация.

 

Според управителя на ВиК – Варна Веселин Русев задължителният минимум, който трябва да се осигурява от язовир “Камчия” за обезпечаване на водоползвателите, е в размер на 700 л./сек. предвид възможността за допълнително водоснабдяване от Девненските извори. Той декларира, че може подаваната вода от язовира да бъде намалена с 20% и количествата за ВИК – Варна от “Камчия” да се сведат от 2,6 до 2 млн. м3.

 

От управителя на ВиК – Сливен пък е обоснована необходимостта от увеличаване количествата за областта за октомври от 0,020 на 0,030 млн. м3.

След обсъжданията на срещата единодушно е взето решение за коригиране на количествата съгласно декларираните потребности и възможности. На тази база и извършено и изменение на графика за месеца.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Брутална жестокост с 19-г. момиче в Кресна

Мъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Кресна. Това съобщават...

“Спартан” осигури медицински превоз на дете от София до Германия

Дежурен екипаж на самолет С-27J "Спартан" е осигурил медицински...

Растат добивите от тютюн през 2024 г.

Увеличават се средните добиви през 2024 г. Това става...

10 години по-късно ВКС осъди купувачи на гласове

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно наложи наказания на трима...