сряда, октомври 16, 2024

Дигитален център ще показва колко чисто е морето край Несебър

Date:

Сподели новината.

Несебър става първият град по Южното Черноморие, в който в реално време без човешка намеса ще се подава информация за местни и туристи за състоянието на водата.

Това предвижда проектът “EfxINNOs: Създаване на иновативна мрежа за трансфер на морски технологии за подобряване на прехода към устойчива синя икономика в Черноморския басейн”, финансиран по програма “Interreg NEXT Черноморски басейн 2021-2027”, в който община Несебър се включи.

Той стартира в края на август и цели да разработи и приложи иновативна, високотехнологична и икономически ефективна мрежа от платформи за мониторинг и събиране на данни за въздействието от човешката дейност в Черно море.

Данните за характеристиките на морската вода ще се подават онлайн на табло то в електронен информационен павилион, който ще бъде поставен на територията на пристанището в Несебър. Мястото му не е избрано случайно, тъй като в този район на града има голям трафик

на местни и туристи. Местоположението било съгласувано между общината и представители на Асоциацията на българските черноморски общини, Техническия университет във Варна, Тракийския университет “Демокрит” в Гърция, Държавния университет в Грузия, Истанбулския университет и Националния институт за морски изследвания и развитие в Румъния, които са партньори в проекта.
Техни учени посетиха преди дни Несебър, за да обсъдят подробности около задвижването на проекта в Несебър.

Основната му цел е да предава в реално време информация от подводните платформи за мониторинг в достъпен и атрактивен за широката аудитория формат, казаха от общината.

Данните за състоянието на морето ще се събират със специални устройства

и ще се обработват с помощта на изкуствен интелект. В наблюдението ще бъдат включени подводни роботи, които освен за замърсеността на водата и физико-химичния състав, ще следят хабитатите на морските треви, които са основата на екосистемите в Черно море.

Целта е установяването на нарушения в правилната им работа и дали има заплаха за тяхното съществуване.

Дигиталният павилион на пристанището в Несебър ще действа и като културно-информационен център, тъй като ще има възможност да излъчва образователни и културни програми като изложения, важни събития, концерти, както и туристическа информация за града./ “24 часа”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Почина голям български режисьор

Николай Волев почина при нелеп инцидент. Режисьорът на едни от...

Покъртителна трагедия край Сливен

15-годишно бременно момиче е пострадало сериозно при катастрофа. То...

Краят на октомври носи студ

След вдигането на мъглите в някои ниски части на...

България втора в Европа по горски пожари

България се нарежда на второ място, след Кипър, по...