събота, септември 28, 2024

25 нови електропровода ще са обекти с национално значение

Date:

Сподели новината.

Служебният кабинет определи 25 предвидени за изграждане електропровода за национални обекти и обекти с национално значение по Закона за държавната собственост (ЗДС) и Закона за устройство на територията (ЗУТ), съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) предлага изграждането на нови електропроводи от 400 kV и 110 kV. Те са свързани с предвидените за изграждане нови подстанции 400/110 kV, който вече са определени от правителството за обекти с национално значение.

От МС посочват, че изграждането на новите съоръжения ще спомогне за развитие производството на електричество от слънчева и вятърна енергия и за адаптиране на електропреносната мрежа към нуждите на настоящите и потенциалните й ползватели. Така се цели да се насърчи и поетапната декарбонизация на електроенергийния сектор и да се увеличи делът на енергията от възобновяеми източници в енергийния микс на страната.

Днешното решение на служебното правителството дава възможност съоръженията да се ползват с приоритетен статут на национално равнище и да се ползват облекчения при провеждане на процедурите по реда на ЗДС, ЗУТ, Закона за опазване на земеделските земи (ЗОЗЗ) и др. нормативни уредби.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ТИР се взриви край Чирпан

Камион се е запалил на автомагистрала "Тракия". За това...

КНСБ иска ръст с 10% на заплатите в бюджетния сектор през 2025 г.

КНСБ настоява за ръст на заплатите в бюджетния сектор...

Линията на бедност става 638 лв. от 2025 г.

Служебното правителство реши линията на бедност през 2025 г....

МС дава €50 000 на Международния комитет на Червения кръст в Йемен

Министерският съвет одобри предоставянето на хуманитарно финансиране в полза...