събота, септември 28, 2024

ГДБОП пресече схема за търговия с луксозни коли, ощетила държавата с 8 млн. лв.

Date:

Сподели новината.

ГДБОП разби организирана престъпна група, пресичайки схема за търговия с луксозни коли, съобщават от МВР. Операцията, проведена под ръководството на Софийска градска прокуратура, е реализирана на 18 септември у нас и в чужбина.

Групата е използвала сложна схема за избягване плащането на данъчни задължения в особено големи размери при търговия с употребявани и нови автомобили във високия ценови клас. Схемата е действала от 2020 г. Нанесените щети на бюджета с в размер на 8 млн. лв. Продажбите на превозните средства пък са донесли на групата печалби от близо 50 млн. лв.

Данъците са спестявани чрез две търговски дружества със сходни имена, регистрирани на територията на България и Германия от едно и също лице, член на престъпната група. Автомобилите били прехвърляни и препродавани чрез няколко дружества посредници от типа “липсващ търговец”, контролирани от престъпната група. По този начин не само не е внасян данък добавена стойност (ДДС) от продажбата на автомобили в страната в размер на 20%, но и българското дружество се е възползвало от възможността да получи неследващ се данъчен кредит – приспадане на ДДС. Така за сметка на бюджета е постигана по-ниска цена на предлаганите автомобили.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ТИР се взриви край Чирпан

Камион се е запалил на автомагистрала "Тракия". За това...

КНСБ иска ръст с 10% на заплатите в бюджетния сектор през 2025 г.

КНСБ настоява за ръст на заплатите в бюджетния сектор...

Линията на бедност става 638 лв. от 2025 г.

Служебното правителство реши линията на бедност през 2025 г....

МС дава €50 000 на Международния комитет на Червения кръст в Йемен

Министерският съвет одобри предоставянето на хуманитарно финансиране в полза...