събота, септември 28, 2024

България взе близо 8.5 млрд. лв. заем от международните пазари

Date:

Сподели новината.

България пласира успешно на международните пазари три емисии облигации – две еврови и една доларова. Общата стойност на новия дълг, изчислен в български пари, е близо 8.5 млрд. лв. Интересното е, че за първи път от 22 години, по данни на Министерството на финансите, страната пласира доларова облигация.

Евровите облигации са със срочност 8 и 20 години, а поетият обем е съответно 1.75 млрд. евро с 3.625% лихвен купон и 1.25 млрд. евро с 4.250% лихвен купон. Третият транш е със срочност 12.5 години, обем от 1.5 млрд. долара и 5% лихвен купон.

Министерство на финансите, ръководено от министър Людмила Петкова, посочва, че доларовата облигация разширява и диверсифицира инвеститорската база. Подобни емисии в последната година пласираха и други страни от Централна и Източна Европа.

Така България също се възползва от предимствата на изключително ликвидния и дълбок пазар на облигации в щатски долари“, посочва финансовият министър.

Данните на ведомството показват силен инвеститорски интерес към излизането на България на пазарите.

Нивата на презаписване на емисиите и силният интерес на инвеститорите са позволили намаляване на цената на финансиране при 8-годишните облигации до рекордно ниското ниво от 135 базисни точки спрямо осреднения лихвен суап, а при 20-годишните – 190 базисни точки. В процеса на пласмент на доларовите книжа спредът спрямо референтните американски облигации също е намален до 135 базисни точки.

От МФ описват момента като „внимателно подбран за излизане на международните капиталови пазари“, а резултатите от емисиите – „изгодно за държавата финансиране в една изключително несигурна пазарна среда“.

Това е най-внушителното излизане на България на международни пазари досега. Поетият нов дълг е нужен за покриване на заложения от предишния финансов министър Асен Василев в Закона за държавния бюджет за 2024 г. значителен дефицит в размер на близо 6 млрд. лв., както и заради падежиращите еврооблигации на 3 септември в размер на около 3 млрд. лв.

Министерството на финансите не планира друго излизане на външните капиталови пазари за тази година.

След тези три нови емисии общо от началото на годината България е натрупала 10.2 млрд. лв. дълг, като останалият е дело на служебното правителство в периода април – август и е реализиран само на вътрешния пазар. Заложеният таван в Бюджет 2024 е 11.7 млрд. лв.

Резултатът от емисията също така показва, че доверието на външните пазари в предсказуемата финансова и икономическа политика на България е запазено, независимо от динамичната вътрешна политическа среда“, коментира министър Петкова.

Ако правителството се беше забавило още малко с излизането на международните пазари, можеше да се стигне до момент, в който падежиращите еврооблигации да се изплатят със средства от Фискалния резерв, което щеше да го остави близо до законовия минимум от 4.5 млрд. лв. в началото на следващия месец.

България излиза на международните пазари за първи път тази година. През 2023 г. тя пласира четири еврови емисии на два пъти – през януари и през ноември.

Очакванията на икономистите бяха именно за излизане на външните пазари в края на годината с надежди за положително развитие около присъединяването на България към еврозоната.

Емисията е факт и дни след като официално бяха насрочени седмите предсрочни парламентарни избори в България в рамките на едва 3 години.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ТИР се взриви край Чирпан

Камион се е запалил на автомагистрала "Тракия". За това...

КНСБ иска ръст с 10% на заплатите в бюджетния сектор през 2025 г.

КНСБ настоява за ръст на заплатите в бюджетния сектор...

Линията на бедност става 638 лв. от 2025 г.

Служебното правителство реши линията на бедност през 2025 г....

МС дава €50 000 на Международния комитет на Червения кръст в Йемен

Министерският съвет одобри предоставянето на хуманитарно финансиране в полза...