четвъртък, септември 19, 2024

Заплатата в Търновско с 500 лв. по-ниска от средната за страната

Date:

Сподели новината.

През второто тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата в област Велико Търново е 1 805 лв. и е с 93 лева по-висока спрямо предходното тримесечие, но е с 491 лв. по-ниска от средната за страната (2 296 лева). В сравнение с останалите области в страната по равнище на работна заплата област Велико Търново се нарежда на 12-то място, съобщиха от отдел „Статистически изследвания – Велико Търново”.

По предварителни данни наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2024 г. нарастват с 0.3% спрямо края на март 2024 г., и са 65.3 хиляди. Спрямо края на предходното тримесечие най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Добивна промишленост” и „Селско, горско и рибно стопанство” – съответно 11.1% и 10.9%, а най-голямо намаление – в икономическите дейности „Култура, спорт и развлечения” с 5.2% и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” с 5%.

Най-голям е относителният дял на наетите в Преработващата промишленост и Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети – съответно 25.1% и 14.1%.

Намаляват наетите в строителството и администрацията – с по 0.3 хиляди. Увеличение е регистрирано при дейностите „Хуманно здравеопазване и социална работа” и „Образование” съответно с 0.5 и 0.2 хиляди.

В края на второто тримесечие на 2024 г. в частния сектор са работили 66% от всички наети в област Велико Търново.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Ще стане ли чудото: Ще има ли трета лента магистрала “Тракия”

Специален анализ ще даде отговор на въпроса дали има...

Трагедия на релсите в Русе

Пътнически влак блъсна възрастен човек в Русе, съобщиха от Областната...

Жп кошмар край Чирпан

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан, съобщават...

Камиони сътвориха кошмар край Шумен

Временна организация на движението е въведена по АМ “Хемус“...