четвъртък, септември 19, 2024

Живот в либерална демокрация или “силна ръка”? Ето какво искат българите

Date:

Сподели новината.

Либералната демокрация от западен тип е най-предпочитаната от българите форма на управление, показват данните от проучване на агенция “Алфа рисърч” по поръчка на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. То е осъществено в края на април.

64% от анкетираните посочват именно либералната демокрация като система на управление на държава, в която биха живяли. Оценките за нея и нивата на доверие в ЕС до голяма степен са взаимно свързани, пишат от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания.

 

 

1/5, или 20,8% от участниците в проучването, посочват авторитарното управление като най-добрата система, а 9,4% – комунистическата държава. В рамките на статистическата грешка са онези, които искат да живеят в страна с военен режим – едва 1,8%.

Наблюдават се контрасти между мненията в центъра и в периферията на страната. Одобрението за либералната демокрация сред столичани (81%) и сред жителите на най-големите областни центрове (73%) е чувствително по-високо, отколкото е в малките градове и в по-малките областни центрове (55%).

В тях са концентрирани голяма част от радетелите на “здравата ръка”, които споделят симпатии не само към Русия, Китай и Турция, но и към техните авторитарни лидери./ “24 часа”

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагедия на релсите в Русе

Пътнически влак блъсна възрастен човек в Русе, съобщиха от Областната...

Жп кошмар край Чирпан

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан, съобщават...

Камиони сътвориха кошмар край Шумен

Временна организация на движението е въведена по АМ “Хемус“...

Заводи бягат от Северозапада, хиляди остават без работа

От началото на годината до края на август, за...