четвъртък, септември 19, 2024

Откриха 8 тела от обърнатата лодка в реката между Сърбия и Босна

Date:

Сподели новината.

Осем тела са извадени от река Дрина, която минава по границата между Сърбия и Босна и Херцеговина, след като лодка с мигранти потъна през нощта при опит за преминаване на реката от Сърбия към Босна, съобщава Радио Свободна Европа.

“До момента са намерени осем лица. За съжаление, търсим още няколко, сред които майка и бебе”, заяви за Радио Свободна Европа Владан Ранкич, водач на спасителния екип на Гражданската защита на босненската Република Сръбска.

По-рано днес Франс прес съобщи за четири намерени тела, грижата за които е поела сръбската полиция, тъй като са били открити по-близо до Сърбия.

Лодка с нелегални мигранти, които са се опитвали да прекосят река Дрина на границата между Сърбия и Босна, се е преобърнала тази нощ, съобщи тази сутрин министърът на вътрешните работи на Сърбия Ивица Дачич, цитиран от Танюг.

„Тази сутрин, около 5 часа, граничната полиция на пограничния сръбски град Любовия е била информирана от граничните власти на Босна и Херцеговина, както и от местен жител, че лодка с нелегални мигранти, които са се опитвали да пресекат реката от сръбска страна между сръбското село Дърлачe в община Любовия и босненското Орлице в община Зворник, се е преобърнала през нощта“, съобщи днес Дачич.

По думите на стигналите до брега мигранти в лодката е имало около 25 души, а полицаите и пожарникарите са заварили на брега 18 души, трима от които деца.

Сърбия, която граничи с четири страни членки на ЕС, е една от основните транзитни държави по „балканския маршрут“, използван от мигрантите, които се опитват да стигнат до ЕС, отбелязва АФП.

През юни Сърбия подписа споразумение с европейската агенция за гранична охрана Фронтекс, насочено към засилване на „оперативното сътрудничество“ между ЕС и балканската страна. Този регион е транзитна точка за мигрантите, които искат да достигнат Западна Европа.

По данни на Фронтекс през 2023 г. почти 100 хил. мигранти са поели по „балканския маршрут“ в сравнение със 144 хил. през 2022 г. Миналата година агенцията е регистрирала повече от 20 хил. непридружени деца по този маршрут.

По данни на сръбското правителство от 2015 г. насам над един милион мигранти от азиатски и африкански страни са преминали през Сърбия, по-голямата част от които – по време на голямата бежанска вълна от Близкия изток през 2015 г.

Местната полиция е регистрирала близо 10 400 незаконни влизания в страната от януари до юни 2024 г., което е с близо 70 процента по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Сред тях са били сирийски, афганистански, турски, марокански и пакистански граждани, пише БТА.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Ще има ли войни за вода

Haмaлявaщитe pecypcи в cвeтoвeн мaщaб тpябвa дa ce paзглeждaт...

Нови израелски атаки убиха поне 30 души в Газа

Няколко израелски въздушни удара отнеха живота на най-малко 30...

Зеленски поискал от Шулц още бронирани автомобили

Телефонен разговор с немския канцлер Олаф Шулц е провел...

В Румъния се радват: САЩ на 15 октомври ще обяви падане на визите за нас

Властите в Съединените щати ще обявят на 15 октомври...