сряда, септември 18, 2024

Властта бърза с избора на нов генерален директор на ДППИ! Защо?

Date:

Сподели новината.

Ръководството на Министерството на транспорта и съобщенията /МТС/ очевидно бърза да бъде избран нов генерален директор на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ /ДППИ/.

МТС в понеделник около 15:00 часа публикува на страницата си списък с кандидатите, допуснати до устен изпит. Според мнозина – изненадващо. Допуснатите до изпита са трима: Ивайло Иванов, Георги Събев и Диян Димов. Тоест, това се случва няколко часа, след като стана ясно, че няма да бъде назначено ново служебно правителство.

Ивайло Иванов в момента изпълнява временно длъжността генерален директор на ДППИ, след като служебният транспортен министър Георги Гвоздейков отстрани Дирк Пергот от поста. По неговите думи двамата се разделили приятелски – нещо, което е трудно проверимо, след като Пергот запази мълчание по въпроса, включително и пред нашата медия.

Все пак е интересно да се отбележи, че Ивайло Иванов и министър Гвоздейков са от Твърдица. А това логично повдига въпроса дали вторият не се опитва да бетонира съгражданина си, преди да бъде отстранен.

Още по-интересен става казусът, след като се разбра, че в списъка на номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева Георги Гвоздейков не присъства като министър на транспорта. Неговият пост щеше да бъде зает от един от сегашните му заместници. Разбира се, следващият кандидат за служебен министър-председател може да го остави на поста, но всичко това все още е в сферата на вероятностите.

В същото време, при тази неясна ситуация в държавата и в самото транспортно министерство, новият генерален директор на ДППИ ще бъде назначен за срок от цели 5 години. Новият министър може да го отстрани от поста му, но той има право да обжалва и съдът спокойно може да постанови, че уволнението му е незаконно и да го възстанови на поста.

И още – за конкурса за нов генерален директор на ДППИ отговаря зам.-министър Анна Натова, която и до момента е служител – директор на дирекция, на същото това предприятие и се намира в неплатен отпуск. Така тя на практика избира началник на самата себе си, ако не продължи да заема висшия пост в министерството.

Длъжността на генерален директор на ДППИ е изключително важна и много съблазнителна за мнозина, защото както казват запознати „това предприятие е създадено да харчи„. През него минават обществени поръчки за десетки и стотици милиони левове като например тази за удълбочаването на бургаското държавно пристанище, която бе на стойност 70 милиона лева. С ДППИ и обществените поръчки, назначавани от него, се свързва и скандала за десетки милиони левове във Варна.

Предстои да разберем и е много интересен фактът кога ще се проведе въпросното устно препитване на кандидатите за нов генерален директор на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Искра.бг ще продължава да следи и да ви информира за развоя на събитията около избора на нов ръководител на институцията.

Източник и снимка: iskra.bg

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Жп кошмар край Чирпан

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан, съобщават...

Камиони сътвориха кошмар край Шумен

Временна организация на движението е въведена по АМ “Хемус“...

Заводи бягат от Северозапада, хиляди остават без работа

От началото на годината до края на август, за...

Бомба! Падат визите за българи за САЩ?

Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на...