четвъртък, септември 19, 2024

Горица Грънчарова-Кожарева остави Калин Стоянов в МВР, Радев я върна

Date:

Сподели новината.

Горица Грънчарова-Кожарева върна папката с предложението си за състав на служебно правителство с предложението за МВР-шеф Калин Стоянов. Това беше възловото име, което предизвика напрежение още преди разговорите й с министрите от служебния кабинет на Димитър Главчев.

Това обаче не осигурява основното положение на мандата – а именно да се свали напрежението преди изборите, заключи президентът Румен Радев и върна мандата, давайки й срок днес до 15 часа да предложи друго име.

Аз няма как да си променя мнението и няма как за няколко часа да предложа друго име, настоя обаче Грънчарова, обяснявайки и че е взела решението си за имената на министрите експертно, включително на база на разговори с цялото политическо ръководство на МВР, но и с професионалното, а и с редови полицаи, които твърдо застанали зад Калин Стоянов.

Очевидно осигуряването на спокойствие и провеждането на честни избори при това положение е невъзможно – ако господин Калин Стоянов запази поста си на министър на вътрешните работи, изтъкна президентът и обяви, че няма как да подпише указ за съставяне на служебно правителство.

Два пъти президентът настоя до 15.00 часа Горица Грънчарова да прецени дали за нея Калин Стоянов е по-важен от успокояване на ситуацията и дали е готова заради него да поеме отговорността за потенциална конституционна криза.

“Мога да отговоря сега пред всички, посочи тя, без да чака до дадения й срок. Зад Калин Стоянов застава цялата професионална общност в МВР”, стана ясно от думите й. Всички били единодушни в мнението си за него: “това е човек, който внася спокойствие в системата, той е един от нас, а не парашутист”. Аз съм взела убедено решение, изтъкна Горица Грънчарова. Няма как да предложа друг кандидат, отхвърля тя дадения й от президента допълнителен срок.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Жп кошмар край Чирпан

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан, съобщават...

Камиони сътвориха кошмар край Шумен

Временна организация на движението е въведена по АМ “Хемус“...

Заводи бягат от Северозапада, хиляди остават без работа

От началото на годината до края на август, за...

Бомба! Падат визите за българи за САЩ?

Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на...