петък, септември 20, 2024

Пакистан извика посланика на талибаните след атака срещу военна база

Date:

Сподели новината.

Министерството на външните работи на Пакистан привика заместник-ръководителя на мисията на талибаните в сряда и призова тяхната администрацията да предприеме действия срещу базираните в Афганистан въоръжени групи, които според Исламабад са нападнали военна база тази седмица, предава “Ройтерс”.

Екстремисти атакуваха базата в Бану в северозападен Пакистан в понеделник, блъскайки превозно средство, заредено с експлозиви, в стената по периметъра и убивайки осем членове на пакистански сили за сигурност.

Отговорност за атаката беше поета от групата Хафиз Гюл Бахадур, която според пакистанската армия действа от съседен Афганистан.

Исламабад твърди, че последователно е разглеждал въпроса за нарастващите трансгранични атаки с талибанската администрация, повишавайки напрежението между съседите, чиито сили за сигурност са имали сблъсъци на границата през последните години.

Талибаните, чийто говорител не отговори веднага на искане за коментар, по-рано отрекоха че са позволили на екстремисти да оперират на афганистанска територия.

“Пакистан отново изрази сериозната си загриженост относно присъствието на терористични групировки в Афганистан, които продължават да застрашават сигурността на Пакистан”, се казва в изявление на външното министерство на Пакистан.

То призова талибаните да “напълно разследват и предприемат незабавни, решителни и ефективни действия срещу извършителите на атаката срещу Банну и да предотвратят повторението на подобни атаки”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Ще стане ли чудото: Ще има ли трета лента магистрала “Тракия”

Специален анализ ще даде отговор на въпроса дали има...

Трагедия на релсите в Русе

Пътнически влак блъсна възрастен човек в Русе, съобщиха от Областната...

Жп кошмар край Чирпан

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан, съобщават...

Камиони сътвориха кошмар край Шумен

Временна организация на движението е въведена по АМ “Хемус“...