събота, октомври 5, 2024

МРРБ се ослушва с делото за собствеността на Руската църква

Date:

Сподели новината.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството така и не е завело дело в съда, с което да поиска признаването, че Руската църква в София е на България, а не на Москва, пише в. “Сега”.

Припомняме, на 1 ноември миналата година и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска от тогавашния регионален министър Андрей Цеков да предприеме това след изследване на прокуратурата на фактите и обстоятелствата, свързани със собствеността на Руската църква. Държавното обвинение работи по проверката около месец преди това.

Времето на Цеков на поста обаче не стигна за това, а неговата приемничка в МРРБ Виолета Коритарова също не се задейства по случая.

Сарафов посочи, че от МРРБ зависи какви действия ще предприемат. Той обясни, че няма как да се търси наказателна отговорност от министъра за бездействие, защото не става въпрос за негово задължение, а за реализиране на правомощие.

Проверката на държавното обвинение установи, че “с нотариален акт от 23 юли 1997 г. посолството на Руската федерация се признава за собственик на православния храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” и на земята, върху която е построен. Основанието е дарение на земята, строителството на църквата и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство. Открит е крепостен акт, издаден на 7 ноември 1898 г., за дарение на “едно празно градско място в София” от Софийското градско общинско управление на Руското Императорско Дипломатическо Агентство в България”. Отбелязва се, че имотът се подарява за построяване на църква. Останалите документи по нотариалното дело, въз основа на които е издаден нотариалният акт, не се съхраняват и са унищожени според информацията, предоставена от Агенцията по вписванията на прокуратурата.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Невиждан феномен в небето над Сливница

Необичаен природен феномен се появи в небето над Сливница....

Нов удар по Левон Манукян

Съдът отказа да намали определената гаранция от 50 000...

Зверско убийство смрази Кърджалийско! Златко затри брат си Петьо

64-годишен мъж от Кърджалийско почина, след като му е...

Запор и на сметките на Топлофикация – София

Още едно общинско дружество в София е със запорирани...