петък, октомври 18, 2024

Дете пострада сериозно при репетиция в Плевенския театър

Date:

Сподели новината.

Вчера по време на репетиция в Драматично-куклен театър “Иван Радоев” в Плевен се случи инцидент с 16-годишно момиче, съобщи Директорът на културния институт Димитър Кабаков, цитиран от БТА.

Лора Петкова, участничка в премиерния спектакъл “Дванайсета нощ” на Детската студия към театъра, падна в оркестрината от височина около два метра. При падането тя удари главата си и получи черепно-мозъчна травма. Веднага след инцидента бе направена спешна операция, а детето е настанено за лечение в болница “Д-р Георги Странски”.

Кабаков уточни, че инцидентът се разследва от полицията и прокуратурата, а също така е назначена вътрешна проверка. Всички административни изисквания за безопасност, включително инструктажи по предписания на Инспекцията по труда, са били спазени. “В годините назад такъв инцидент с дете никога не се е случвал,” подчерта той.

“Всички сме в шок. Сутринта имахме водосвет в театъра и бе отслужена молитва за здраве в храм “Свети Николай,” добави Кабаков.

Министърът на културата, Найден Тодоров, предложи да бъде изпратен хеликоптер за спешна медицинска помощ, за да бъде транспортирано детето в болница “Пирогов”. Кметът на Плевен д-р Валентин Христов също се свърза с директора на театъра и предложи помощ, като обсъди случая с колеги лекари. Те заключиха, че специалистите в Плевен са достатъчно компетентни и преместването с хеликоптер не е препоръчително и необходимо в момента. “Ще съдействаме с всичко което е необходимо,” увери директорът на театъра.

Поради инцидента, премиерните представления на “Дванайсета нощ,” планирани за следващата седмица, са отменени.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

“Спартан” осигури медицински превоз на дете от София до Германия

Дежурен екипаж на самолет С-27J "Спартан" е осигурил медицински...

Растат добивите от тютюн през 2024 г.

Увеличават се средните добиви през 2024 г. Това става...

10 години по-късно ВКС осъди купувачи на гласове

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно наложи наказания на трима...

Дълговете на държавните болници са над 600 млн. лв.

Дълговете на държавните болници са 639 121 000 лв.,...