петък, октомври 18, 2024

Зимбабве обяви бедствено положение заради продължителната суша

Date:

Сподели новината.

Президентът Емерсън Мнангагва обяви бедствено положение заради продължителната суша в страната, информира Ройтерс. Той отбеляза, че държавата се нуждае от 2 млрд. долара, за да осигури храна на милиони, изправени пред глад.

Подобен ход предприеха в Замбия и Малави в изминалите месеци. Сушата, предизвикана от глобалния метеорологичен модел Ел Ниньо, доведе до хуманитарна криза в Южна Африка. Ел Ниньо е естествен метеорологичен феномен, свързан с нарушаване на моделите на вятъра, което означава по-високи температури на повърхността на океана в източната и централната част на Тихия океан.

Според Мнангагва около 2,7 души са изправени пред това да гладуват. Той изтъкна, че в 80% от страната не е паднала и капка дъжд или валежите са били оскъдни. По думите му Зимбабве се нуждае от 2 млрд. долара, за да отговори на предизвикателството.

Той заяви, че правителството ще даде приоритет на зимните култури, за да увеличи резервите и ще работи с частния сектор за внос на зърно.

Сушата в Южна Африка достигна кризисни нива, като Ботсвана и Ангола на запад, а Мозамбик и Мадагаскар на изток също са изправени пред глад.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

“Спартан” осигури медицински превоз на дете от София до Германия

Дежурен екипаж на самолет С-27J "Спартан" е осигурил медицински...

Растат добивите от тютюн през 2024 г.

Увеличават се средните добиви през 2024 г. Това става...

10 години по-късно ВКС осъди купувачи на гласове

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно наложи наказания на трима...

Дълговете на държавните болници са над 600 млн. лв.

Дълговете на държавните болници са 639 121 000 лв.,...