петък, октомври 18, 2024

17-годишните да шофират с придружител, предлага проект на МС

Date:

Сподели новината.

Предлага се възможността водачи, навършили 17-годишна възраст, да шофират с придружител, като част от законопроект за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, одобрен от Министерски съвет.

Законопроектът обхваща регламентация на стойностите на максимално разрешената скорост във и извън населено място, автомагистрала и скоростен път за различните категории моторни превозни средства, както и уреждане на зони в населените места, в рамките на които да важи ограничение на скоростта от 30 км/час за всички превозни средства.

Поставя се условие при извършването на технически преглед на превозно средство водачът да е със заплатени глоби по влезли в сила наказателни постановления и фишове за нарушения.

Въведени са и конкретни задължения към стопаните на пътя, с цел подобряване на организацията на движението след строително-ремонтни дейности, пътни инциденти и аварии.

Предвидени са и нови принудителни административни мерки – временно отнемане на шофьорската книжка до решаване на въпроса за отговорността за всички нарушения, които законът наказва с отнемане на свидетелството за управление. Въведена е също така промяна в размера на налаганите наказания, както по отношение на лишаване от право на управление на МПС, така и на размера на глобите.

Допълнително, по данни за възникналите на годишна база пожари в пътни превозни средства, като близо 25% от регистрираните пожари са със загуби, е създадено изискване към оборудването на превозните средства с пожарогасители. Регламентирани са и всички случаи на прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство, като се създават условия за облекчаване на административната тежест върху гражданите и бизнеса.

Предвид уреждането на част от разпоредбите от Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата, е предложено да се създадат предпоставки за отмяна на досегашния Правилник за прилагане на закона.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

“Спартан” осигури медицински превоз на дете от София до Германия

Дежурен екипаж на самолет С-27J "Спартан" е осигурил медицински...

Растат добивите от тютюн през 2024 г.

Увеличават се средните добиви през 2024 г. Това става...

10 години по-късно ВКС осъди купувачи на гласове

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно наложи наказания на трима...

Дълговете на държавните болници са над 600 млн. лв.

Дълговете на държавните болници са 639 121 000 лв.,...