неделя, септември 8, 2024

В ООН искат грубите нарушения на човешките права в Газа да бъдат разследвани

Date:

Сподели новината.

Върховният комисар по правата на човека Волкер Тюрк каза в петък, че извършителите на груби нарушения на човешките права в конфликта между Израел и Хамас трябва да бъдат подведени под отговорност, предава Ройтерс.

Вкоренената безнаказаност, за която Върховният комисариат за правата на човека на ООН (ВКПЧООН) докладва в продължение на много години, не може да продължи“, каза върховният комисар по правата на човека Волкер Тюрк в доклад за ситуацията в Газа и в окупирания от Израел Западен бряг.

Той каза, че тази безнаказаност е допринесла за нарушения, които биха могли да се превърнат в международни престъпления.

Тюрк призова всички страни в конфликта “да сложат край на безнаказаността и да проведат бързи, независими, безпристрастни, задълбочени, ефективни и прозрачни разследвания” на предполагаеми престъпления съгласно международното право.

Той също така ги призова за прекратяване на огъня по хуманитарни съображения, за осигуряване на пълно зачитане на международното право и търсене наотговорност за нарушения и злоупотреби.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Девин се разтресе

Земетресение от 2,9 по скалата на Рихтер разлюля Девин....

Тонове вода от небето заляха Благоевградско

Пороен дъжд, придружен с гръмотевици, се изля над Благоевград....

Как барета от Афганистан превзе Горна Оряховица

Убитият преди години  бизнесмен от Горна Оряховица  Петър Христов...

Дивашка катастрофа край Горна Оряховица

Пиян шофьор с отнета книжка е предизвикал катастрофа край...