петък, септември 20, 2024

Москва заплаши с “години съдебни спорове”, ако активите й бъдат дадени на Украйна

Date:

Сподели новината.

В понеделник Кремъл предупреди Запада, че всеки опит да се използват замразени руски активи като обезпечение за набиране на средства за Украйна ще бъде незаконен и ще доведе до “години съдебни спорове”, тъй като Москва ще оспори всяко подобно действие, предава Ройтерс.

Financial Times съобщи в събота, че Г-7 са изготвили планове за използване на замразени руски активи като обезпечение за дълг, взет в помощ на Украйна. Bloomberg също съобщи за плана.

“Все още не знаем доколко тези публикации отговарят на реалността. Има ли наистина такива планове? Важно е да изчакаме официални изявления по този въпрос“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

“Знаем, че и най-сериозните издания сега, за съжаление, съзнателно или не, допускат много грешки.

След като президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна през 2022 г., Съединените щати и техните съюзници забраниха транзакции с руската централна банка и финансовото министерство на Русия, блокирайки около 300 милиарда долара суверенни руски активи на Запад.

Руската централна банка не е предоставила подробна разбивка за своите замразени активи, но може да се получи груба схема от документи, описващи подробно руските активи в началото на 2022 г.

По това време централната банка на Русия притежаваше около 207 милиарда долара активи в евро, 67 милиарда долара активи в щатски долари и 37 милиарда долара активи в британски лири.

Освен това имаше активи, включващи 36 милиарда долара в японски йени, 19 милиарда долара в канадски долари, 6 милиарда долара в австралийски долари и 1,8 милиарда долара в сингапурски долари. Притежанията й в швейцарски франкове възлизат на около 1 милиард долара.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Ще стане ли чудото: Ще има ли трета лента магистрала “Тракия”

Специален анализ ще даде отговор на въпроса дали има...

Трагедия на релсите в Русе

Пътнически влак блъсна възрастен човек в Русе, съобщиха от Областната...

Жп кошмар край Чирпан

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан, съобщават...

Камиони сътвориха кошмар край Шумен

Временна организация на движението е въведена по АМ “Хемус“...