петък, октомври 18, 2024

Кметът на Ловеч даде на прокуратурата предишното ръководство на общината

Date:

Сподели новината.

Кметът на Ловеч Страцимир Петков е подал сигнал до прокуратурата срещу предишното ръководство на общината заради сключен договор за изграждане на втора клетка на регионалното депо за отпадъци за близо 8 милиона лева, съобщи БНР. За дейностите по договора вече са издадени и фактури, но общината не е осигурила необходимото финансиране.

Договорът е сключен в началото на август 2023 година.

“Към момента на подписване на договора и към датата на откриването на строителна площадка не е имало осигурено финансиране, нито писмено уверение за бъдещо такова. И към настоящия момент също нямаме финансиране за изпълнение на строително-монтажните работи, предмет на договора. Тръгваме да правим нещо, за което нямаме пари. Прокуратурата, надявам се, да си свърши работата и да разбере защо е стартирала процедура без финансиране”, коментира Страцимир Петков.

Въпреки липсата на финансиране, фирмата, която изгражда новата клетка на депото, още миналата година е издала на общината две фактури за почти 4 млн. лв. “Това е и основният проблем, който имаме като бюджетен дефицит. Заложили сме ги в капиталовата програма, което ще осакати ремонтите в общината”, обяснява Петков. Той води разговори с фирмата за разсрочване на плащанията по издадените фактури. “Просрочили сме и могат да ни спрат сметките всеки момент, ако решат. Ние наведнъж няма откъде да им платим 4 милиона”, допълва кметът на Ловеч.

Предстои одит на обществените поръчки в Ловеч и изразходването на средствата по тях, а към момента Сметната палата извършва проверка на счетоводството на общината.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Брутална жестокост с 19-г. момиче в Кресна

Мъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Кресна. Това съобщават...

“Спартан” осигури медицински превоз на дете от София до Германия

Дежурен екипаж на самолет С-27J "Спартан" е осигурил медицински...

Растат добивите от тютюн през 2024 г.

Увеличават се средните добиви през 2024 г. Това става...

10 години по-късно ВКС осъди купувачи на гласове

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно наложи наказания на трима...