петък, октомври 18, 2024

Общинските съвети ще стават по-прозрачни, но не съвсем

Date:

Сподели новината.

Редица мерки за изсветляването на дейността на общинските съвети в страната приеха на второ четене народните представители чрез промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Основните промени – заседанията на съветите трябва да бъдат излъчвани онлайн, като така всеки гражданин да може да следи на живо дейността на общинарите, в последствие пък да бъдат публикувани подробни протоколи от заседанията и гласуванията.

“Законопроектът има за цел да направи малко по-прозрачна средата в общинските съвети, посочи основния мотив зад внесените промени Настимир Ананиев от ПП/ДБ.

Голям проблем, касаещ достъпа на гражданите до информация, е порочният начин, по който масово се изготвят протоколите от заседанията. “Даже и в София – проверете как са се провеждали заседанията на СОС през 2023 година, погледнете протоколите. Аз погледнах един такъв, в него нямаше информация коя група как е гласувала за въпросното решение”, аргументира се депутатът от ПП/ДБ.

“Възраждане” предложиха гласуванията в общинските съвети да бъде поименно. Това обаче не бе прието от мнозинството.

След отхвърлянето на предложението Настимир Ананиев предложи редакционна поправка в същия смисъл, но във втория параграф на проектозакона, която да задължи заедно с информацията за гласуването на съответния общински съвет по всяка една точка да се изнася и информация как е гласувал всеки един съветник. “В момента такава информация има за всеки народен представител например.”

В последствие от партията на Костадинов обвиниха вносителите от ПП/ДБ, че на първо четене не са подкрепили своето собствено предложение да бъде публична информация кой съветник как е гласувал.

“Когато Настимир Ананиев говори, съмнението, че лъже, премълчава или говори полуистини, е голямо, много вероятно е да е така. Той отрича, че тяхната група не били подкрепили своето собствено предложение… От 60 и няколко техни народни представители само 20 гласуваха “за”, останалите не гласуваха”, заяви Цончо Ганев от “Възраждане”.

От партията на Костадинов попитаха още – щом тяхното предложение за поименно гласуване се отхвърля, то как ще се събира информацията кой общински съветник как е гласувал? С електронна система за гласуване, отвърна Настимир Ананиев.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Язовир Камчия пресъхва! Тече подготовка за воден режим

По инициатива на Министерството на околната среда и водите...

Брутална жестокост с 19-г. момиче в Кресна

Мъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Кресна. Това съобщават...

“Спартан” осигури медицински превоз на дете от София до Германия

Дежурен екипаж на самолет С-27J "Спартан" е осигурил медицински...

Растат добивите от тютюн през 2024 г.

Увеличават се средните добиви през 2024 г. Това става...