събота, октомври 19, 2024

ISW: Война сред фракциите около Кремъл

Date:

Сподели новината.

Скорошно видео обръщение на сръбски наемник, адресирано до руския президент Владимир Путин, породи дискусии за продължаваща кланова война между Кремъл и руското информационно пространство на фона на президентската кампания.

Сръбският снайперист е Деян Берич (известен също като “Дека”), за когото се твърди, че се е сражавал с руските сили в Украйна след първоначалната инвазия на Русия през 2014 г., набира наемници в Сърбия и е станал член на изборния екип на Путин. Той публикува видео призив на 8-и януари, в който обвини военните командири в малтретиране на сръбски наемници от отряда “Вълци”.

Подразделения на 119-ти парашутно-десантен полк в момента действат на южния фланг на Бахмут близо до Клишчиевка.

Берич твърди, че командирите са принудили сръбски наемници да извършат нападение без достатъчно оръжия, което е накарало целия отряд да откаже да продължи атаките и да поиска прехвърляне към близките части на чеченския спецназ “Ахмат”.

Берич заяви, че руските военни и полицията са обявили сръбските наемници за дезертьори и военнопрестъпници, обезоръжили са ги, изтласкали са ги от окопите им и са ги принудили да признаят, че са шпиони.

Руски политически вътрешен източник, който редовно обсъжда конкретни подробности за промените в руското политическо и военно командване, твърди, че призивът на Берич е пряка индикация, че е избухнала кланова война сред вътрешните кръгове на Путин.

Това коментира Институтът за изследване на войната (ISW).

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Продават легендарен месокомбинат в Пловдив

Заради натрупани дългове и тежести, взето е решение първият...

Язовир Камчия пресъхва! Тече подготовка за воден режим

По инициатива на Министерството на околната среда и водите...

Брутална жестокост с 19-г. момиче в Кресна

Мъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Кресна. Това съобщават...

“Спартан” осигури медицински превоз на дете от София до Германия

Дежурен екипаж на самолет С-27J "Спартан" е осигурил медицински...