събота, октомври 19, 2024

Московски съд глоби “Газпром” за гей пропаганда

Date:

Сподели новината.

Таганският районен съд в Москва глоби Red Media Holding, собственост на “Газпром”, с 1 милион рубли (близо €10 400) за “гей пропаганда” в музикален клип, който е заснет преди четвърт век. Това съобщи изданието “Верстка”.

Както следва от материалите по делото, глобата е наложена на телевизия “Ла Минор”, която е част от холдинга, за това, че на 24 юли 2023 г. в ефира на канала е показан музикалният клип “Град” на групата “Танци минус”. Но “нарушението” е забелязано чак два месеца по-късно – в края на септември.

В 4-минутния клип, заснет още през 1999 г., руските “блюстители на закона” не са харесали 9-секундния фрагмент с целувка между две момичета. Този сегмент е квалифициран като “сцени на невербално взаимодействие между две лица от един и същи биологичен пол (женски)” и “жестове на ласки и тактилни жестове, както и сцени на целувки между две лица от един и същи биологичен пол”.

Защитата се опитва да докаже, че клипът “не съдържа сцени на сексуални отношения между представители на един и същи пол, а пропагандира любовта към Русия и нейните градове – Санкт Петербург и Москва“. Но съдията постанови, че момичетата в клипа са лесбийки и следователно клипът нарушава закона.

От 2013 г. в Русия действа закон за забрана на “ЛГБТ пропагандата”, като за нарушаването му се налагат административни глоби.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Язовир Камчия пресъхва! Тече подготовка за воден режим

По инициатива на Министерството на околната среда и водите...

Брутална жестокост с 19-г. момиче в Кресна

Мъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Кресна. Това съобщават...

“Спартан” осигури медицински превоз на дете от София до Германия

Дежурен екипаж на самолет С-27J "Спартан" е осигурил медицински...

Растат добивите от тютюн през 2024 г.

Увеличават се средните добиви през 2024 г. Това става...