събота, октомври 19, 2024

Сбогом на руския петрол: “Лукойл” ще внася нефт от Казахстан, Ирак и Тунис

Date:

Сподели новината.

Според търговци и данни на LSEG през януари България ще замени вноса на руски петрол със суров петрол от Казахстан, Ирак и Тунис.

Това разкри “Ройтерс”.

България има дерогация от ембаргото на Европейския съюз, която ѝ позволява да продължи вноса на руски петрол по море през 2024 г.

Но София ограничи износа на всички рафинирани продукти, произведени от руски суров петрол, от този месец, което прави почти невъзможно единствената ѝ рафинерия да работи с руски петрол, и реши да спре целия внос на руски суров петрол от март.

България купува петрол, за да захранва своята рафинерия в Бургас, която има капацитет от 190 000 барела на ден и се управлява от руската компания “Лукойл”. През 2023 г. България е четвъртият по големина купувач на руски нефт по море, като закупува над 100 000 барела дневно.

Но този месец до бургаското пристанище няма да достигне петрол от Русия. Тъй като “Лукойл” вече не е в състояние да снабдява бургаската рафинерия със собствения си петрол Urals, тя трябва да използва петрол от други източници, което повишава разходите на рафинерията.

Рентабилността на завода се влияе и от наложения от българското правителство данък от 60% върху печалбата на рафинерията.

По данни на LSEG досега през януари Бургас трябва да получи два товара от 70 000 тона суров петрол KEBCO от Казахстан, един товар от 76 000 тона Basrah Light, един товар от 50 000 тона CPC Blend и 33 000 тона петрол от Тунис.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Язовир Камчия пресъхва! Тече подготовка за воден режим

По инициатива на Министерството на околната среда и водите...

10 години по-късно ВКС осъди купувачи на гласове

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно наложи наказания на трима...

Радев гледа как МВР ще се пребори с купения вот на изборите

Президентът Румен Радев коментира пред журналисти актуалната предизборна кампания...

Почина голям български режисьор

Николай Волев почина при нелеп инцидент. Режисьорът на едни от...