петък, октомври 18, 2024

Сръбските фермери протестират за субсидии и по-евтино гориво, блокираха пътища

Date:

Сподели новината.

Стотици фермери блокираха пътища в северната сръбска автономна област Войводина в понеделник, настоявайки за повече субсидии и край на акцизите върху горивата, предава Ройтерс.

Блокадите, които спряха трафика в части от Войводина, идват в момент, когато управляващата Сръбска прогресивна партия и нейните партньори водят разгорещена предизборна кампания с опозицията преди предсрочните парламентарни избори на 17 декември.

Фермерите, подкрепени от опозиционни партии и движения във Войводина, искат правителството в оставка на Ана Бърнабич да увеличи държавните субсидии до 35 000 динара (326 долара) на хектар от около 9000 в момента.

Йован Йованов, фермер, каза, че протестиращите са блокирали магистрала и пътен възел близо до регионалната столица Нови Сад в понеделник.

“Тази сутрин блокирахме… магистралата… ще пропускаме превозни средства на всеки два часа и половина”, каза Йованов пред репортери.

Фермерите настояват и за субсидирани от държавата заеми през 2024 г., стимули за производството на едър рогат добитък и млечни продукти, продажба на дизелово гориво без акциз, регулиране на пазара на стоки и др.

Министърът на земеделието Йелена Танаскович миналата седмица каза, че общите земеделски субсидии в бюджета за 2024 г. възлизат на 100 милиарда динара, като поиска фермерите да предложат как да се разпределят средствата.

Допълнителни разговори между правителството и фермерите са обявени за по-късно през деня.

През 2022 г. селското стопанство представляваше повече от 6,7% от икономиката на Сърбия и над 21% от износа.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

“Спартан” осигури медицински превоз на дете от София до Германия

Дежурен екипаж на самолет С-27J "Спартан" е осигурил медицински...

Растат добивите от тютюн през 2024 г.

Увеличават се средните добиви през 2024 г. Това става...

10 години по-късно ВКС осъди купувачи на гласове

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно наложи наказания на трима...

Дълговете на държавните болници са над 600 млн. лв.

Дълговете на държавните болници са 639 121 000 лв.,...