петък, октомври 18, 2024

Два кораба пътуват към черноморските пристанища на Украйна

Date:

Сподели новината.

Два товарни кораба се насочиха към украинските пристанища в събота, каза вицепремиерът Александър Кубраков пред Ройтерс. Това са първите кораби, които използват временен коридор, за да отплават в черноморските пристанища и да товарят зърно за африканските и азиатските пазари.

Украйна миналия месец обяви “хуманитарен коридор” в Черно море, за да освободи кораби, блокирани в нейните пристанища от началото на войната през февруари 2022 г., и да заобиколи де факто блокадата, след като Русия се отказа от сделката да позволи на Киев да изнася зърно.

Пет кораба досега са напуснали пристанището на Одеса, използвайки коридора, който се вдижи по западното черноморско крайбрежие близо до Румъния и България.

Украйна, водещ световен производител и износител на храни, също иска да използва коридора за своя износ на храни.

Корабите за насипни товари “Resilient Africa” ​​и “Aroyat” си проправят път през Черно море към украинските пристанища, за да натоварят почти 20 000 тона пшеница за Африка и Азия, каза Кубраков.

Данните за корабоплаването показаха, че и двата кораба пътуват в Северното Черно море.

“Въпреки че ООН не участва в движението на тези кораби, ние приветстваме всички усилия за възобновяване на нормалната търговия, особено на жизненоважни хранителни стоки, които помагат за снабдяването и стабилизирането на световните пазари на храни”, служител на ООН, говорещ при условие за анонимност, каза Ройтерс.

“Продължаваме усилията си да улесним износа на селскостопански продукти от Украйна и Руската федерация.”

Хуманитраният коридор е тест за способността на Украйна да отвори отново морските пътища в момент, когато Русия се опитва да наложи отново фактическата си блокада, след като се отказа от сделката за зърно през юли. Москва започна чести атаки с дронове и ракети срещу украинската инфраструктура за износ на зърно.

Сделката за зърно в Черно море беше постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г. за борба с глобалната хранителна криза, влошена от нахлуването на Русия в Украйна. Украйна и Русия са сред най-големите износители на зърно в света.

Украйна извърши няколко атаки през последните дни с помощта на морски дронове и ракети срещу руския Черноморски военноморски флот в и около Кримския полуостров, който беше анексиран от Украйна от Русия през 2014 г.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

“Спартан” осигури медицински превоз на дете от София до Германия

Дежурен екипаж на самолет С-27J "Спартан" е осигурил медицински...

Растат добивите от тютюн през 2024 г.

Увеличават се средните добиви през 2024 г. Това става...

10 години по-късно ВКС осъди купувачи на гласове

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно наложи наказания на трима...

Дълговете на държавните болници са над 600 млн. лв.

Дълговете на държавните болници са 639 121 000 лв.,...