четвъртък, септември 19, 2024

С меморандум с Унгария „Булгаргаз“ заявява готовност да утвърждава Южния газов коридор

Date:

Сподели новината.

Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на доставките и търговията с втечнен природен газ е подписан днес между “Булгаргаз” и унгарската MVM CEEnergy. Това става ясно от прессъобщение на президентството.

Държавният глава Румен Радев е в Унгария, където взе участие във форум “Семейството е ключът към сигурността“, посветен на демографските въпроси. Румен Радев последователно е провел в Будапеща срещи с президента на Унгария Каталин Новак и министър-председателя Виктор Орбан.

Меморандумът отваря възможност България да участва в пазара за втечнен природен газ за Централна и Източна Европа, продължавайки договорите, подписани по време на служебното правителство с Турция и Гърция, утвърждава президентът и подчертава, че България трябва да има амбицията да се превърне в незаобиколим фактор, който да допринася за сигурността на доставките на природен газ и енергийната диверсификация на нашите съюзници и партньори в Европа.

На срещата си с българския държавен глава премиерът Виктор Орбан е изразил високата си оценка за надеждността на България за доставките на природен газ по Южния газов коридор и е изразил готовност за последващо задълбочаване на двустранното партньорство. Обща е била оценката, че значимостта на Южния газов коридор ще продължи да нараства и са необходими последващи действия за увеличаване на капацитета за пренос на природен газ през България.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Жп кошмар край Чирпан

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан, съобщават...

Камиони сътвориха кошмар край Шумен

Временна организация на движението е въведена по АМ “Хемус“...

Заводи бягат от Северозапада, хиляди остават без работа

От началото на годината до края на август, за...

Бомба! Падат визите за българи за САЩ?

Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на...