Морето край Царево е пълно със скорпид. Това е една от най-вкусните , но и опасни риби в залива.
Скорпидът е деликатес, филето му е много търсено, особено от местните ресторантьори, а уловът му си е истински майсторлък, защото рибата има шипове, с които изпуска отрова и “жили” рибарите, пише “Труд”.
“Това е риба, която се цени най-вече заради филето. Обработваме я много внимателно и продаваме филето. Постна е, използва се за пържене, паниране и за супа. Убоде ли те, боли много. Заради големите пасажи скорпид, може да намалеят попчетата, тъй като хищникът- скорпид изяжда хайвера им“, обясняват морските вълци.
Скорпидът прилича на попче, но е с по-малко кости. Има голяма уста, и с кожните израстъци – шипове, за някои туристи изглежда плашещ, щом го зърнат уловен току- що в лодките на рибарите, но е невероятен деликатес.
В момента рибарите ловят попче на въдица и скорпид с мрежи. Между другата риба, много рядко, но понякога се хваща и сьомгова пъстърва. Екземплярите са около 300 грама. Това се е случвало и друга година“, разказва Георги Пейчев, от Царево.
За обитаващата солени води сьомгова пъстърва, интересна история разказва кметът на Ченгене скеле- Димитър Янчев- Брадата. Преди около 40 години, по инициатива на тогавашния Институт за рибна промишленост, била внесена сьомгова пъстърва, с цел да се развъди по нашите брегове.
За целта било направено съоръжение, подобно на далян – „садка“, в Созопол, там където днес е новото пристанище. По време на буря обаче съоръжението рухнало и пъстървата се разпръснала. – “Така и не разбрахме дали се приспособи в наши води или не”, разказа още Димитър Янчев.