Цените в ресторантите и сладкарниците на морето удариха нов рекорд с откриването на сезон 2023, показа проучване на „Телеграф“.
Тузари плащат по 230 лв. за блюдо с току-що сготвен омар в специален зеленчуков бульон в заведение в Бургас. Скромен обяд от кюфтета с лютеница излиза около 15 лв., а за малка минерална вода в сладкарниците по курортите в Южното Черноморие масово ще ви искат по 3,50 лв.
Скъпо
Рибената чорба, която е сред най-предпочитаните супи и във Варненско и в Бургаско, върви между 3,20 лв. и 10 лв. в заведенията, показа още проверката. Точно 9,90 лв. струва 300 мл супа в известен бургаски ресторант. За специална френска чорба от 500 мл с няколко вида риба и морски дарове ще трябва да се бръкнете с 33,90 лв.
Топресторантите предлагат всякакви глезотии като омар за 230 лв., запечен в билки и масло, Т-бон стек или говежда пържола за 118 лв., а тази със сотирани картофи за 98,90 лв. Скъпите елитни заведения предлагат и печен гъши дроб за 38,40 лв. Паста с телешко, манатарки и домати струва 32,30 лв. порцията от 300 г.
Сладкото на морето също ще ни излезе солено. Сладкарниците са надули цените още в началото на сезона и една студена вода в приятна обстановка ни излиза златна. За малка пластмасова бутилка минерална вода в стария град на Созопол ще трябва да платите 3,50 лв.
Меню
Популярни по цялото Черноморие са обедните менюта, в които цените са малко по-ниски, отколкото в класните ресторанти. Супите вървят по 3,20 лв. – 4,10 лв., салатите са между 3,80 лв. и 15 лв., а основните – около 7-10 лв. За порция мусака например ще ви искат 6,80 лв., а за свинско със зеле на фурна – 7,30 лв.
Скарата е по-скъпа – за порция телешки кюфтета с лютеница ще платите между 14,30 лв. и 15 лв., а свински мариновани ребра с гарнитура може да намерите за 14,80 лв. Шницелът по виенски е 16,70 лв. Филийка хляб ще ви струва 80 стотинки, а пърленките стигат до 2,50 лв.