Европейската комисия одобри наименованието “Троянска луканка” да бъде вписано в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Регистрирането името на продукт като ХТСХ го защитава от злоупотреба и фалшифициране.
“Троянска луканка” се произвежда по традиционен начин, включващ процес на сушене и опушване, което прави продукта уникален за България, посочват от ЕК.
Наименованието “Троянска” произхожда етимологично от името на град Троян, където луканката за първи път е произведена и след това популяризирана от майстор Илия Таслаков. През 1883 г. той е внесъл в България първите машини за мелене на месо, както и се смята за един от първите производители на луканка.
Новото наименование ще бъде добавено към списъка с 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени.